Tests and reviews

Sorry, English version of this page is not finished yet.

Hej,

Stort tack för all hjälp och tips från alla. Uppskattar det mycket. Jag kom precis hem från några dagars fiske. Det blev ett blandat fiske med älv, sjö och å. Fisket bedrevs i Älvdalen, Sälen samt Lima. Till min stora lycka fick jag låna ett splitcane att ha med på resan. Spöarsenalen bestod av: loop cross s1 386, Ulf Löfdal Mentor 6 fot klass 4 och

Loop cross sx 905

Fiskade endast torrfluga hela resan. Nedan följer en liten recession av Ulfs spö av en novis:

Första gången jag höll det i handen slogs jag av hur "modernt" det kändes. Det var mitt första splitcane så vet inte vad jag hade tänkt mig men förväntade mig en sladdrigare känsla. Spöt testades med lite olika linor i klass 3 och 4 och återigen slogs jag av vilket fint instrument detta var. Känslan och kontakten med linan överstiger alla mina tidigare upplevelser. Jag hade köpt in en Rio Gold samt en Triangle Taper då jag hade tänkt att jag ville ha en presentationslina till spöet. Men jag använde mig av en framtung kortklumpad Hardy Rocket i klass 4 som jag fick med när jag köpte mitt loop spö. Kanske har det med kastteknik att göra (här finns det room for improvement) men för mig var den linan helt perfekt. Så hur fiskade då spöet?

Ulfs spö var helt otroligt. Jag är en relativt ny flugfiskare (3 säsonger) och sista året har det blivit väldigt lite fiske pga första barn mm. Jag är således ingen kastkanon. Men jag kan inte presentera en torrfluga dåligt med det här spöet. Jag har en tendens att "safta" på i sista framkastet men det lilla bambuspöet "rättar" till mina brister. Min tanke var främst att använda det här spöet till att peta i åar under resan men det användes i alla sammanhang. För alla längder mellan 0-12m var det helt överlägset mina andra spön. När jag stod utplanterad i en större älv och behövde längd så använde jag mig av loop klass 5 men så fort det var möjligt återgick jag direkt till Mentorspöet. 

En annan reflektion är att jag krokar fisk väldigt mycket bättre med detta spö. Med mitt loop (som är mycket styvare) så bommar jag många fler mothugg. Finns säkert återigen mycket som beror på fiskaren snarare än spöet här men med Mentor så är det återigen som att det rättar till mina brister. Att drilla fisk på spöet var riktigt skoj. Nu blev det inga monster denna resa utan som best en harr runt 40cm. Jag har aldrig haft så roligt när jag drillat fisk dock som med Mentorspöet. 

Så sammanfattningsvis, underbart spö som jag inte vet hur jag i framtiden ska klara mig utan...

En andra reflektion. Hade förväntat mig att omställningen från kolfiber skulle vara enorm. Känslan och responsen från bambuspöet är så direkt att man kastar naturlig med det nästan omgående. Enda gången jag stötte på patrull var när jag skulle återgå till mitt kolfiberspö efter många timmars fiskande med Mentor. Det tog någon timma att hitta tillbaka innan man kunde sträcka lina fint igen. Men ju längre resan pågick och jag växlade mellan spöna, desto enklare var det också. Kanske har jag fiskat för lite för att ha fått ett muskelminne för ett spö men för mig funkade det fint att variera mellan bambu och kolfiber. Vill jag presentera flugan perfekt på 8m kör jag bambu. Vill jag sträcka lina i älven körde jag kolfiber. Båda är superskoj och jag ser en poäng i båda spöna då de fyller olika syften. Mitt klass 3 kolfiber satte dock Mentor på avbytarbänken...

Jag fiskade nog 50/50 med Mentor och Loop cross sx 905. Jag fick mer fisk med Mentor. Jag tabbar mig mindre, presenterar flugorna finare och krokar bättre med det spöet. Jag kastar mycket längre med loopspöet och ibland är det bara underbart att sträcka lina. 

Avslutningsvis ett stort tack till Ulf Löfdal för att jag fick låna ett spö. Spöt är underbart. Vilken känsla och otroligt fint hantverk! 

Mvh

Nikos