Löfdal

-- 

Splitcanespön

"Fishing is such great fun, I have often felt,

that it really ought to be done in bed." Robert Travor

Bambuspön - mer än bara flugspön!

I mina bambuspön försöker jag samla all den erfarenhet och kunskap som generationers spöbyggare funnit i sitt sökande efter det bästa i material och design. Under de 41 år som jag varit verksam inom bambubyggnad har jag kommit till insikt att ett bambuspö, är mer än ett fint fiske och kastredskap - det representerar hela vårt flugfiskearv, hängivenheten till hantverk, skönheten i design och utveckling av naturmaterial. Dessa värderingar delas av många bambubyggare världen över och bidrar till att säkerställa, och föra utvecklingen av vår passion framåt.


Jag har flugfiskat under 58 år med bambu, glasfiber och kolfiber - mest bambu - ty jag återvänder alltid till bambun då jag vill ha ett fiskeinstrument - inte enbart ett redskap att fånga fisk på. Med bambun skapas ett spö med själ - något man kan hålla i handen och gå utmed ån utan att fiska - och ändå vara tillfreds med turen.

Att få linan att dansa med ett bambuspö är som att dansa med en kvinna man älskar.

Jag tycker inte det finns bättre fiskeinstrument. Ju mer jag bygger bambu desto mer fascinerad blir jag av dess egenskaper. Viktskillnaden, som av många framhålls som stor, behöver inte vara stor och är - i mina ögon negligerbar - det gäller att kunna utnyttja bambuspönas förmåga att "kasta själv" p.g.a sin egenvikt.


Det bästa du som köpare kan göra är att testa ett bambuspö en längre stund, finna rytmen och känna hur det svarar utan att du behöver ta i.


Jag bygger spön med både sexkantiga och fyrkantiga klingor.


Det är svårt att beskriva och förmedla en känsla men generellt sett är det lugnare och åter - i mina ögon - närmare flugfiskets innersta väsen än alla high-tech spön som - kanske - ger någon meter längre kast. Och bortsett från dessa mera subjektiva och sublima bedömningar så tycker jag att bambuspön är bättre än syntetmaterial, de är helt enkelt mer följsamma.


Att man kan bygga enhandspön i längder upp till 8'6" och tvåhandspön upp till ca 13 fot i bambu, som är bättre för praktiskt fiske, än spön tillverkade av någon i dag förekommande konstfiber påvisar väl om något bambuns förträfflighet som spöbyggnadsmaterial. Att ett bambuspö dessutom är det vackraste fiskeredskap som du kan äga får man räkna in som en trevlig bonus.


Ulf Löfdal