Löfdal

-- 

Splitcanespön

"Fishing is such great fun, I have often felt, that it really ought to be done in bed."

Robert Travor

   Sidanhåller på att revideras

Bambuspön - mer än bara flugspön!

I mina bambuspön försöker jag samla all den erfarenhet och kunskap som generationers spöbyggare funnit i sitt sökande efter det bästa i material och design. Under de 41 år jag byggt bambuspön  har jag kommit till insikt om att ett bambuspö, är mer än ett fint fiske och kastredskap - det representerar hela vårt flugfiskearv, hängivenheten till hantverk, skönheten i design och utveckling av naturmaterial. Dessa värderingar delas av många bambubyggare världen över och bidrar till att säkerställa, och föra utvecklingen av vår passion framåt.


 Jag har flugfiskat under 58 år med bambu, glasfiber och kolfiber - mest bambu - ty jag återvänder alltid till bambun då jag vill ha ett  fiskeinstrument - inte enbart ett redskap att fånga fisk på.

 

Med  bambun skapas ett spö med själ - något man kan hålla i handen och gå utmed ån utan att fiska  - och ändå vara tillfreds med turen.

 Att få linan att dansa med ett bambuspö är som att dansa med en kvinna man älskar.

Jag tycker inte det finns bättre fiskeinstrument, ju mer jag bygger i bambu desto mer fascinerad blir jag av dess egenskaper.
Viktskillnaden, som av många framhålls som stor, behöver inte vara det och är i mina ögon negligerbar det gäller att kunna utnyttja bambuspönas förmåga att "kasta själv" p.g.a. sin egenvikt.


Det är svårt att beskriva och förmedla en känsla men generellt sett är bambun lugnare, även i snabba spön och åter - närmare flugfiskets innersta väsen än alla hightech spön som - kanske ger några meter längre kast.

Bortsett från dessa, mer subjektiva och sublima, bedömningar så tycker jag att bambuspön är bättre än syntetmaterial. De är helt enkelt mer följsamma.

Tröttar fisken snabbare och rycker inte ut kroken p.g.a. sin följsamhet.

 

Att man kan bygga både enhands och tvåhandsspön i bambu som är bättre för praktiskt fiske än spön tillverkade av någon i dag förekommande konstfiber påvisar väl om något bambuns förträfflighet som material.

 

Ofta hör man att bambu är ett ålderdomligt material - att det använts länge gör ju inte det ålderdomligt - det visar bara på användbarheten och att det är ett material som länge följt oss inom olika områden varav ett är spötillverkning.

Inom spötillverkningen har bambun använts sedan mitten av 1845 då Samuel Phillippe i Easton, Pennsylvania lär ha byggt det första splittade spöet. Detta visar ju endast på dess användbarhet, under samma tid har ju även andra material funnits tillgängliga, men bambun har klarat konkurrensen.

 

Att ett bambuspö dessutom är det vackraste fiskeredskap som du kan äga får man räkna in som en trevlig bonus.


Ulf Löfdal